Van 3 t/m 7 februari 2025 gaat de Bouwbeurs, het grootste evenement in de bouwsector, van start. GB is uiteraard van de partij. Diverse nieuwe verankeringsproducten worden gepresenteerd en natuurlijk wordt er nog meer getoond. Op de stand van GB is zichtbaar dat GB een gesprekspartner is voor duurzame verankeringen en dat we meedenken in het versnellen van industriële bouwprocessen. Ook de vernieuwde adviestool voor het berekenen van verankeringen zal worden gelanceerd.

Bijdragen aan efficiënter bouwen is een belangrijk doel van GB. Als specialist in verankeren en verbinden kijkt GB continu naar bouwprocessen en zoekt naar mogelijkheden om deze te verbeteren. Daarbij speelt GB in op nieuwe en gewijzigde bouwmethodes. Zo zal op de Bouwbeurs een demo-huis staan waarin CLT-wanden en HSB-elementen zijn verwerkt. Tevens laten we een praktijkopstelling zien van een CLT wand gecombineerd met  de producten van GB.

Stand Bouwbeurs 2025

CLT-bouw

Bouwen met CLT (Cross Laminated Timber) komt steeds vaker voor in Nederland. Uiteraard is er in landen waar deze techniek vandaan komt, zoals Oostenrijk, Italië en Duitsland, veel kennis over detailleren en verankeren. “Toch kwam de vraag ernaar ook bij ons terecht. We hebben in overleg met de industrie veel ontwikkeld”, zegt Arjan van Termeij, projectleider Techniek en Ontwikkeling bij GB. “We hebben het vooral ‘vernederlandst’. In het buitenland bouwen ze anders en stellen ze andere eisen. In Nederland willen we gelijk appartementencomplexen bouwen en efficiënt werken. De snelheid van monteren is hier heel belangrijk, uiteraard zonder verlies van de constructieve sterkte.”

CLT-bouw

Houtskeletbouw

Naast CLT toont GB ook vernieuwde producten voor houtskeletbouw. “We zien hierin ook veranderingen. Voorheen werd eerst het betonnen casco neergezet, waarna een gevelvullend HSB-element later werd geplaatst. Tegenwoordig worden gevelelementen steeds vaker direct in de ruwbouw geïntegreerd, waarna de bovenliggende vloer wordt geplaatst. Dit gebeurt bijvoorbeeld om steigerloos te kunnen bouwen. Dit vraagt een andere methode van verankering, namelijk aan de bovenzijde. Hiervoor is het Instortbovendorpelanker (IBA) ontworpen. Ook hebben we onze HSB-vloerstrippen voor de onderzijde geoptimaliseerd.”

GB adviestool

Naast een uitgebreid assortiment heeft GB ook een geavanceerde adviestool voor kozijnverankeringen en binnenkort ook voor spouwverankeringen. Wat oorspronkelijk alleen een rekentool was voor kozijnverankeringen, is deze uitgebreid naar een complete adviestool. Binnenkort kun je ook snel en nauwkeurig de juiste spouwverankeringen berekenen. De nieuwe adviestool biedt nog meer mogelijkheden, zoals een BIM-functionaliteit. Deze stelt gebruikers in staat om kozijnen uit het BIM-model in te lezen en direct in de advies te laden, wat snelle en precieze verankeringsadviezen mogelijk maakt. Het komende jaar zal de adviestool ook worden uitgebreid met verankeringen van houtskeletbouw-elementen.

Met deze adviestool wil GB bijdragen aan een verantwoorde manier van verankeren. “Als je de KVT volgt, zou de timmerfabriek verantwoordelijk zijn voor de verankeringen van kozijnen. Vaak wordt deze verantwoordelijkheid echter bij de bouwer gelegd. Wij zorgen voor de juiste berekeningen, die tevens een onderbouwing geeft voor de Wkb. 

Voor seriematige woningbouw hebben we een brochure gemaakt welke in praktische oplossingen voorziet van kozijnverankering. 

Mock-up adviestool

Schuifpui

Maar daarmee is nog niet alles gezegd. “We laten nog veel meer zien. Niet alleen producten, maar bijvoorbeeld ook hoe je een schuifpui goed verankert, met name aan de onderzijde, en wat er gebeurt als je dat niet goed doet.” Aldus Arjan van Termeij.

Bezoek onze stand (C074) in hal 11 en wij praten je graag bij onder het genot van een kopje koffie!